De parel van deze week, Hardhout!

De parel van deze week, Hardhout!

Hardhout, sterk, duurzaam en mooi!

Hardhout, toch wel de favoriet!

 

Hardhout, ook wel bekend onder de Engelse term 'Hardwood'. We kunnen het allemaal wel beamen, hardhout is een prachtige stijlvolle houtsoort die de tuin geheel aankleed door de mooie warme en diepe kleur. Het pluspunt daarbij is dat we ook nog eens milieubewust hebben gekozen doordat dit gave product onwijs duurzaam is. 

 

 

Waar is hardhout dan gunstig voor?

Hardhout is een slimme optie, wanneer u bijvoorbeeld een houten vlonder wilt leggen of wanneer u een overkapping of schuur wilt plaatsen met palen direct in de grond. Dit komt doordat er niet zoveel houtsoorten zijn die direct in aanraking kunnen komen met grond en water, omdat ze dan snel gaan rotten. Hardhout is zwaar en heeft een hechte structuur, waardoor enzymen en bacteriën minder kans maken om het hout aan te tasten. De levensduur van hardhout is ook een belangrijke factor. Hardhout gaat namelijk een behoorlijke tijd mee, tot wel 25 jaar. Hierdoor is deze mooie houtsoort een van de duurzaamste. 

 

 

Onze favorietjes 

Massaranduba
Deze hardhoutsoort heeft van origine een donker rode kleur. Het is een onwijs sterke houtsoort maar desondanks dat, is het wel fijn te bewerken. Massaranduba droogt zeer langzaam en vervormd altijd iets, waardoor je een hele interessante natuurlijke look krijgt. Zorg wel dat je het goed bijhoudt met bijvoorbeeld een olie, zodat het droogproces geen grote scheuren gaat veroorzaken. Deze hardhoutsoort behoort tot duurzaamheidsklasse 1, dit wil zeggen dat de soort te vergelijken is met het beste tropisch hardhout en dus zeer lang meegaat. Massaranduba heeft een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding in vergelijking met andere hardhoutsoorten. 

 

Billinga
Bilinga is een hardhoutsoort met een wat geel tot roodbruine kleur. Deze soort valt ook onder de duurzaamheidsklasse 1, en heeft daarbij een gunstige lange levensduur. De houtsoort is goed te bewerken en goed toepasbaar voor bouwconstructies zowel binnen als buiten. Het hout droogt zeer langzaam en haast helemaal niet de neiging om te vervormen, waardoor het hout bijna geheel blijft zoals het was opgeleverd.  

 

H2H-palen
Kies je voor een Douglas overkapping? Dat wil nog niet zeggen dat hardhout niet van pas kan komen.
De H2H- palen gaan met het hardhouten gedeelte de grond in. Zo sluit het Douglas stuk dat niet in de grond zit, aan bij de gehele overkapping, maar wordt de levensduur toch verlengt doordat het hardhout langer meegaat wanneer het in aanraking komt met water en grond. Toch duurzaam, maar wel voordeliger!  

 

 

 

We kunnen dus wel concluderen dat wanneer u voor lange termijn kiest, dat hardhout de beste mogelijkheid is. Het is sterk, duurzaam en mooi. Doordat hardhout al een duurzaam product is wordt het vaak niet geïmpregneerd, wel wordt vaak aangeraden om het hout te behandelen met houtolie, om het droogproces af te remmen en het soepel te houden. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.